ویژگی های اجتماعی بانوان شایسته از منظر قرآن
موضوع زن و مسائل مربوط به زنان، از دیرباز مورد بحث جدی مکتب های فلسفی و ادیان بزرگ جهان بوده است؛ ولی از آغاز رنسانس و پیشرفت صنعت و تکنولوژی در غرب و اروپا، که تحولی بزرگ در عرصه روابط و مناسبات اجتماعی را در پی داشت، با جدیت بیشتری مورد توجه قرار گرفت و امروزه مسئله زنان در رأس مسائل انسانی و اجتماعی جوامع بشری به ویژه جوامع رو به رشد قرار دارد. اسلام، که مکتبی کامل و جامع و جهان شمول است. بیش از دیگر مکاتب به مسائل زنان عنایت دارد تا آنجا که یکی از چند سوره بزرگ قرآن «سوره زنان» نامیده شده و در صدها آیه این کتاب آسمانی مسائل گوناگون اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و خانوادگی زنان مورد بررسی قرار گرفته است یکی از مسائلی که قرآن کریم بدان پرداخته ترسیم چهره زن نمونه و آرمانی است. حدود چهل صفت و ویژگی از اوصاف چنین زنانی در قرآن یاد شده است. این اوصاف که هر کدام بازگوکننده یکی از معیارهای بانوان نمونه و شایسته از نگاه وحی است - به سه دسته اجتماعی، خانوادگی و فردی قابل تقسیم است. به دلیل اهمیت و جاذبه مسائل اجتماعی زنان، در اینجا مجموعه اوصاف و ویژگی های اجتماعی زنان نمونه و بانوان شایسته مورد بحث قرار می گیرد:
1. زندگی بر مبنای عقل و شرع (معروف) :
رفتار فردی و جمعی همه انسان ها بر مبانی و بنیادهایی استوار است و در حقیقت این مبانی و بنیادها، جهت دهنده و تفسیرکننده آن رفتارهاست این بنیادها و مبانی نمی تواند از این چند نوع بیرون باشد:
1.تقلید از نیاکان و بزرگان ملی 2. پیروی از اکثریت مردم 3.تبعیت از سیاست های کشوری یا جهانی 4.هوس ها و خواهش های نفسانی 5.عقل و خرد 6.دین و شریعت
قرآن کریم شالوده زندگی سالم و شایسته را بر «معروف» می داند و به همه زنان توصیه می کند که چنین مبنایی را برگزینند پیش از بررسی آیات تبیین معنای «معروف» ضروری به نظر می رسد. در «لسان العرب» چنین می خوانیم: «معروف» در اصل به چیزی گویند که نفس آدمی آن را خیر و خوب بداند و با آن انس بگیرد و بدان آرامش یابد.