ملت زنده
وجوب حضور در صحنه
فقیه و اسلامشناس بزرگ جهان تشیع و بنیانگذار جمهوری اسلامی در بیان حکم شرعی این موضوع فرموده است:
ما مکلفیم در امور سیاسی دخالت کنیم، مکلفیم شرعا، همانطور که پیغمبر(صلّی الله علیه و آله ) دخالت میکرد، همانطور که حضرت امیر(علیه السّلام) دخالت میکرد.
مسئولیت این امر خطیر از دیدگاه آن فقیه سیاستمدار، به حدی است که آن را در کنار نماز قرار داده و میفرماید:
باید همه شما، همه ما زن و مرد، هر مکلّف، همانطور که باید نماز بخواند، همانطور باید سرنوشت خودش را تعیین کند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی -حضرت آیتاللَّه خامنهای- مفهوم مشارکت سیاسی و حضور در صحنه را چنین تبیین کردهاند: حضور مردم در صحنه، معنایش این است که آحاد مردم؛ پیر و جوان، قشرهای مختلف، مرد و زن در هر نقطهای از کشور، مسائل اساسی کشور را مسائل خودشان بدانند؛ مسائل علمی و پیشرفت علمی و فنی را مسئله اساسی خودشان بهحساب آورند؛ پایبندی کشور و نظام و مسئولان به ارزشهای اساسی انقلاب را بهعنوان یک خواست حقیقی خودشان همهجا مطرح و مطالبه کنند. حضور مردم در صحنه، یعنی بیتفاوت نبودن؛ سرنوشت کشور را رها نکردن؛ بیرغبت نبودن نسبت به حوادثی که در کشور میگذرد؛ این معنای حضور در صحنه است.
ایشان سپس با توجه به حیات سیاسی-اجتماعی یک ملت میفرمایند:
وقتی یک ملت -پیر و جوانش، بزرگ و کوچکش، قشرهای مختلفش- نسبت به مسائل گوناگون کشور خود دارای انگیزه و فکر است، آن فکر را بر زبان میآورد، بر آن پایمیفشرد و از آن دفاع میکند، این ملت، ملت زندهای است و آینده آن تضمین شده است.
این امر بهعنوان یک حکم و وظیفه شرعی در رساله توضیحالمسائل آیتاللَّه مکارم شیرازی چنین آمده است:
هرگاه مسلمانان از این بیم داشته باشند که اجانب نقشه استبلاء بر مملکت اسلامی را کشیده و بدون واسطه یا باواسطه عمّال خود از داخل یا خارج آن را عمل کنند. بر همه مکلفین واجب است که به هر وسیلهای که امکان دارد در برابر آن بایستند و از ممالک اسلامی دفاع کنند.
با توجه به اینکه استعمارگران و برخی از دشمنان اسلام میکوشند با شیوههای عوامفریبی و معرفی افراد به ظاهر متدین و با رخنه در سیستمهای مختلف یک نظام سیاسی، بهصورت نامحسوس به اهداف پلید خویش دستیابند، هوشیاری مسلمین در مقابل دشمنان اسلام، دفاع از کیان اسلام خواهد بود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در اینباره گفتهاند:
یکی از علل اصلی دشمنی دشمنان، برچیدهشدن بساط غارت و چپاول قدرتهای سلطهطلب در ایران است. مراکز قدرت جهانی به این چشم دوختهاند تا اگر مردم در انتخابات حضور گستردهای نیافتند با تبلیغ و القای جدایی مردم از نظام، راه را برای دخالتها و سلطهطلبیهای خود در ایران هموار کنند.
فقه و زندگي 16: احكام انتخابات - سیدسیف الله نحوی صص20 -21