برتری و کرامت انسان بر سایر مخلوقات
انسان شناسی(خود شناسی)
برتری و کرامت انسان بر سایر مخلوقات
«وَ لَقَدْ كَرَّمْنا بَني آدَمَ وَ حَمَلْناهُمْ فِي الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ وَ رَزَقْناهُمْ مِنَ الطَّيِّباتِ وَ فَضَّلْناهُمْ عَلى كَثيرٍ مِمَّنْ خَلَقْنا تَفْضيلا»
به یقین فرزندان آدم را کرامت دادیم و آنان را در خشکی و دریا[بر مرکب هایی که در اختیار شان گذاشتیم] سوار کردیم و به آنان از نعمت های پاکیزه روزی بخشیدیم و انان را بر بسیاری از آفریده های خود برتری کامل دادیم.(اسراء:70)
توضیح:
خداوند متعال انسان را از همان ابتدای خلقتش متمایز از سایر مخلوقات زمینی آفرید و به او اختیار و اراده داد تا آگاهانه به قرب الهی راه یابد. این آیه از کرامت و برتری انسان نسبت به بسیاری از آفریده های پروردگار حکایت دارد. شرافت انسان بر سایر مخلوقات، مرهون بهره مندی او از نعمت عقل و اختیار است. ناگفته پیداست که چنانچه انسانی از این نعمت بهره نگرفته و غرایز حیوانی را در خود تقویت نماید، نه تنها برتر از حیوانات و جنیان نیست؛ بلکه از آنها پست تر نیز خواهد بود.
از این آیه روشن می شود که اسلام همواره کرامت انسان را مد نظر قرار داده و هدف از تمام تکالیف الهی را، رساندن آدمی به جایگاه و منزلت واقعی خویش دانسته است؛ منزلتی که جز با بندگی خداوند حاصل نمی گردد.
حدیث:
پیامبر اکرم صل الله و علیه و آله: «هیچ چیز نزد خدا گرامی تراز فرزند آدم نیست، عرض شد: ای پیامبر حتی فرشتگان؟ فرمود: فرشتگان بسان خورشید و ماه ، مجبورند».