پيشوايان معصوم عليهم السلام و پرهيز از خرافات
در دعاهايى كه از زبان ائمه معصوم عليهم السلام در مناجات با خدا جارى مىشد، چنين آمده است: “اَلَلَّهُمَّ اَرِنِى الْاَشْيَاءَ كَمَا هِىَ؛ خداوندا! امور را آن گونه كه هست، به من نشان بده.” در قسمتى از دعاى بعد از نماز عشاء نيز كه از امام صادقعليه السلام نقل شده است، چنين آمده، “اللَّهُمَّ … أَرِنِى الْحَقَّ حَقّاً حَتَّى أَتَّبِعَهُ وَ أَرِنِى الْبَاطِلَ بَاطِلًا حَتَّى أَجْتَنِبَهُ وَ لَا تَجْعَلْهُمَا عَلَىَّ مُتَشَابِهَيْنِ فَأَتَّبِعَ هَوَايَ بِغَيْرِ هُدًى مِنْكَُ؛ خداوندا! واقعيت و حق را به من نشان بده تا از آن پيروى كنم و باطل را به من بنمايان تا از آن دورى كنم و حق و باطل را براى من مبهم و نامشخص نكن كه در نتيجه از هواى نفس خود - به دور از راه هدايت تو - پيروى كنم.”
اهل بيت عليهم السلام براى حفظ دين الهى و دستورات آن به قدرى دقت داشتند كه امام صادق عليه السلام در جمع اصحاب خود يادى از عصر غيبت كردند و براى ثبات عقايد مؤمنين به خواندن دعاى غريق سفارش كردند. عبدالله بن سنان مىگويد: پرسيدم دعاى غريق چيست؟ آن حضرت فرمود بگو: “يا اللَّهُ يَا رَحْمَانُ يَا رَحِيمُ! يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ! ثَبِّتْ قَلْبِى عَلَى دِينِكَ!” عبدالله مىگويد: “من اين دعا را خواندم، ولى بعد از جمله “مقلب القلوب"، جمله “والابصار” را از خودم افزودم. امام صادقعليه السلام به من رو كرد و فرمود: درست است كه خداوند گرداننده دلها و چشم هاست، ولى آنچه را كه من گفتم، همان را بگو! و چيزى از خودت بر آن كم و زياد نكن!”
بنابراين، پيشوايان معصوم عليهم السلام تا اين اندازه نسبت به اصحاب و ياران خود و اعتقادات آنان توجه داشتند و خود هم به شدت به آن مقيد بودند تا آنجا كه خطاب به حضرت حق عرض مىكردند: “يا رَبِّ أَرِنِى الْحَقَّ كَمَا هُوَ عِنْدَكَ؛ خدايا حق را همان گونه كه در نزد توست، براى من نمايان كن!”
امامان ما با اين برنامه به ما مىآموزند كه مردم نبايد از صراط مستقيم و حقيقى خارج گردند و فريب دغلكاران را بخورند و به امورى مانند: رمالى، معركهگيرى، شعبدهبازى، كفبينى، سركتاب باز كردن، و … دل ببندند و به دنبال خرافات و اراجيف ياوه سراها بروند. همچنين از بازيهاى صوفيان دغلباز هم بايد پرهيز نمايند.
اين مسئله در روزگار ما نيز كه عصر دانش و فنآورى است، وجود دارد. اكنون شيادانى هستند كه منافع مادىشان در ترويج خرافههاى خاصى است و هيچ جاى جهان از وجودشان خالى نيست. نمونه بارز آن وعدههاى كسانى است كه انواع نسخه هاى حياتبخش را به صورتهاى عجيب و غريبى به مردم عوام و ساده لوح قالب مىكنند.
اگر به اين مسئله توجه شود، راه بر بسيارى از كسانى كه از اين طريق ارتزاق مىكنند، بسته مىگردد. متأسفانه روزگار ما، زمان بى حوصلگيها، بى دقتيها و درهم آميزى واژه ها و مفاهيم است. اكنون در كشور ما مجله هايى چاپ مىشود كه سراسر آن چيزى جز انواع طالع بينيها و فال قهوه، فال چاى و ورق و امثال اينها نيست. بعضى به انواع فالگيرى، جنگيرى، دعانويسى، و رمالى، روى آورده اند و اسمش را گذاشتهاند: امور “فراروانشناسى". اين روزها كمتر است كه در روزنامه خبرى از دستگيرى و فاش شدن خيانت افرادى كه از اين طريق مردم را مىفريبند، ديده نشود.
اين مسئله نه تنها در روزنامه ها و مجلات ديده مىشود، بلكه در شبكه اينترنت هم افرادى باب فالگيرى و پيشگويى را بر اساس روز تولد يا ماه تولد به راه انداخته اند و از اين طريق، چه درآمدهاى كلانى را به جيب مىزنند.