پاسخ سیستم ایمنی افراد به ویروس کرونا
پاسخ سیستم ایمنی افراد به ویروس کرونا متفاوت است؛
نتایج تحقیقی که دو روز پیش در ژورنال ایمنی منتشر شده است نشان می دهد دو نوع پاسخ پادتن و سلولهای تی اختصاصی در برابر کرونا ایجاد می شود که شدت این پاسخ در افراد مختلف متفاوت است .
در این بررسی ۸ نفر بلافاصله بعد از ترخیص و ۶ نفر دو هفته بعد از بهبودی مورد بررسی قرار گرفته اند. پادتن در ۵ نفر از ۸ نفر تازه ترخیص و در ۵ نفر از ۶ نفر دو هفته بعد از ترخیص سطح پادتن خنثی کننده ویروس بالا بوده است.
همین پنج نفر تازه ترخیص با پادتن بالا دارای مقدار بیشتر سلولهای تی ترشح کننده اینترفرون گاما بوده اند که نقش مهمی در پاسخ ایمنی به کرونا دارد.
سه نفر از هشت نفر تازه ترخیص دارای سلولهای تی ترشح کننده اینترفرون گاما اختصاصی علیه آنزیم پروتئاز اصلی ویروس کرونا بوده اند که نقش مهمی در تکثیر ویروس دارد.
هفت نفر از هشت نفر تازه ترخیص دارای سلولهای تی ترشح کننده اینترفرون گاما اختصاصی علیه پروتئین اسپایک ویروس کرونا بوده اند که نقش مهمی در ورود ویروس به سلولها دارد.
فقط یک نفر از شش نفر دو هفته بعد از ترخیص دارای سلولهای تی ترشح کننده اینترفرون گاما اختصاصی علیه پروتئینهای اسپایک، نوکلئوکپسید و پروتئاز ویروس کرونا بوده اند.
پادتن به پروتئین نوکلئوکسپید و اسپایک ویروس کرونا چسبیده و آنرا غیر فعال می کند .
نتیجه چنین تحقیقی می تواند روشن کند کدام قسمت از ویروس می تواند تحریک کافی در سیستم ایمنی ایجاد کند و برای ساخت واکسن مفید خواهد بود.
علت این پاسخ متفاوت ایمنی روشن نیست ولی ممکن است به مقدار ویروس وارد شده به بدن ، وضعیت جسمانی فرد، ژنتیک خاص و مجموعه میکروبهای موجود در بدن فرد بستگی داشته باشد.
سوال مهم دیگر این است که آیا سطح پاسخ ایمنی ایجاد شده توان مقابله در برابر ابتلای جدید را دارد یا نه.
سوال دیگر نوع سلولهای تی است که در برابر کرونا فعال می شوند .
متاسفانه اکثر روشهای تست آنتی بادی تاکنون دقت کافی نداشتهاند ، خوشبختانه دیروز تست آنتی بادی شرکت Roch تایید گرفت که دقت اختصاصی ۹۹.۸ درصد و حساسیت ۱۰۰ درصد در تشخیص آنتی بادی اختصاصی کرونا دارد.
این مطالعه نشان می دهد سلولهای ایمنی بی و تی هر دو در مقابله با کرونا فعال می شوند.
مقدار آنتی بادی خنثی کننده با مقدار آنتی بادی اختصاصی IgG علیه پروتیین اسپایک ویروس ارتباط مستقیم داشته است ولی نه با آنتی بادی علیه نوکلئوکپسید.
این بررسی نشان می دهد پروتئین اسپایک هر دو پاسخ سلولهای تی و تولید آنتی بادی را موجب می شود و استفاده از آن برای تولید واکسن بهتر خواهد بود.
این نوع بررسی نیاز به مطالعه در جمعیت بیماران بزرگتر برای فهم دقیق تنوع در پاسخ ایمنی افراد مختلف به ویروس کرونا دارد.