همسرداری فاطمه سلام الله علیها
قرآن کریم دو چیز را رکن و اساس تحکیم بنیان خانواده میداند، که با بودن این دو رکن، خانواده از استحکام و استواری برخوردار خواهد بود، به طوری که هیچ طوفانی آن را متزلزل نخواهد کرد؛ و در صورت ضربه وارد شدن به این دو رکن، راه نفوذ شیاطین به خانواده باز میشود.
آن دو رکن، یکی مودّت و علاقهمندی دو همسر به یکدیگر است، که باعث ایجاد صفا و صمیمیت و محبت در محیط خانه و جبران هر نوع کمبود میشود، دیگر عفو و گذشت از لغزشهای یکدیگر است، که باعث تحکیم مودت و خاموش شدن تاب و تب شِقاق و مانع بروز اختلافات خانوادگی میشود، خلاصه اساس همسرداری را این دو رکن تشکیل میدهد.
قرآن کریم میفرماید: «وَ مِن آیاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ انفسکم اَزْواجاً لِتسکنوا الیها و جعل بینکم مودةً وَ رَحْمةً اِنَّ فی ذلکَ لآیاتٍ لِقُوْمَ یَتَفکَّرُونَ .»
یکی از آیات الهی آن است که برای شما از جنس خودتان جفتی بیافرید که در برِ او آرامش یافته و با هم انس گیرید و میان شما رأفت و مهربانی برقرار فرمود در این امر نیز که در حقیقت پایهی زندگی و آسایش و بقای نوع آنست برای مردم با فکر ادلّهی علم و حکمت حق آشکار است.
بیان آیهی مبارکه و نیز مطالب بیشتری درباره دو رکن خانواده در بخش خانواده خواهد آمد. (انشاءالله).
زندگی علی و فاطمه (سلام الله علیهما) نمونه و تجسّم مودت و صفا و گذشت و ایثار است. گرچه در زندگی این دو معصوم گناه و خطا راه ندارد، امّا مِهر و صفا و گذشت و ایثار و به حساب نیاوردن مشکلات مادی در اوج خود است.
مشکلات زندگی آن زمان که بسیاری از کارهای سخت را شخصاً انجام میدادند، کمبودها و فشارهای طاقتفرسا بر زندگی نوپای علی و فاطمه (سلام الله علیهما) سایه افکنده بود زندگی در کمال عُسرت و تنگدستی سپری میشد، به طوری که در بسیاری از موارد چیزی که بتوان با آن رفع گرسنگی نمود در خانهی علی و فاطمه (سلام الله علیهما) یافت نمیشد. امّا گذشت و ایثار آنچنان تجلّی نموده که تمام مشکلات و کمبودها را تحت الشعاع قرار داده، به طوری که حتی فاطمه (سلام الله علیها) در سختترین شرایط چیزی از همسر خود مطالبه نمیکند، تا مبادا باعث شرمندگی و یا به زحمت افتادن همسر شود «این جریان را به دقت مطالعه بفرمایید»:
علی (ع) وارد خانه میشود، رخسار فاطمه را زرد و دگرگون مشاهده میکند از فاطمه (س) سراغ طعام میگیرد فاطمه (س): سه روز است که در خانه طعام نیست!
علی (ع): چرا مرا خبر نکردی!
فاطمه (س): رسولالله (ص) مرا نهی نموده که از تو چیزی طلب کنم و فرموده اگر علی چیزی به همراه خود آورد که آورد اگر نیاورد تو مطالبه نکن.
و این در حالی بود کهطبق روایت دیگر، کودکان زهرا (سلام الله علیهم) از گرسنگی لرزان بودند.
آری مادران مهربان چون فاطمه با فرزندان خویش که گُلهای محمّدی هستند، این چنین در عُسرت و تنگدستی زندگی میکنند و دم بر نمیآورند. این است ایثار فاطمه (س) و این است همسرداری فاطمه (سلام الله علیها).
آنگاه علی (سلام الله علیه) برای تهیهی طعام از منزل خارج میشود، بعد از مدتی یک درهم قرض میکند تا طعام تهیه کند، در حال بازگشت به خانه، مقداد را در سر راه میبیند، از مقداد میپرسد چه چیز تو را در این هنگام از خانه بیرون کرده است.
مقداد: گرسنگی!
آنگاه علی (ع) که او را نیز گرسنگی از خانه بیرون کرده بود، آن یک درهم را به مقداد میدهد و با دست خالی به منزل بازمیگردد!
فاطمه سلام الله علیها الگوی زندگی - حبیب الله احمدی