مادری، شایستگیها و بایستهها
از آنجا که تعلیم و تربیت یکی از مهمترین و اساسیترین مباحث انسانی است و گسترهای به وسعت تمامی دانشهای بشری دارد، از ارزش والایی برخوردار میباشد و با توجه به اینکه محوریترین نقش در آموزش و پرورش به عهده مادران میباشد تنها نظر به خطیر بودن مسئولیت مادری و حساسیت این وظیفه، حسن نیت مادر و یا به تعبیر عدهای، غریزی بودن مادری، کیفیت مراقبتها را تضمین نمیکند.
مادران باید بدانند که مادری هنر است و فن بسیار پیچیده، و جز آشنایی با رموز این هنر بزرگ و برخورداری از صلاحیتهایی که باید مادر داشته باشد، عنصر دیگری نمیتواند در ایفای رسالت مادری توفیق دهد.
به بیان دیگر امکان تربیت فرزندان، در ضمن برخورداری مادر از صلاحیتهای لازم، در گرو اصول شناختهشدهای است که آشنایی و رعایت آنها موفقیت مادر را تضمین میکند و تحقق اهداف را ممکن ساخته، سرعت میبخشد.
در این نوشتار به یکی از مهمترین مباحث تربیت که بحث صلاحیتهای مادری و اصول آن است میپردازیم و بایدها و نبایدهایی را مطرح میکنیم که باید در تربیت فرزندان مورد توجه باشد تا اهداف تربیت که شکوفا ساختن استعدادهای همهجانبه فرزندان است، تحقق یابد. چرا که وجود ناهنجاریهای فراوان تربیتی در نسل جوان و ناکامیهای بسیاری که در تربیت دینی، اخلاقی و اجتماعی فرزندانمان میبینیم، به علت عدم آشنایی مادران با اصول تربیت و به کارگیری آن میباشد، به ویژه در زمان فعلی که تمامی محدودیتها و حصارها شکسته شده و عوامل تأثیرگذار در تربیت کودکان، گسترهای به وسعت جهان پیدا نموده است و به جهت وجود امکانات متعددی چون رایانه، اینترنت و ماهواره … امر تربیت بسیار سخت و پیچیده و یک امر کاملاً فنی و حساس شده است. در این شرایط تنها وجود غریزه مادری، تربیت نسل را ضمانت نمیکند. در عصری که دشمن قسم خورده به صورت پنهان و آشکار کمر همت، برای دگرگونی و تغییر فرهنگ نسل جوان بسته است، میطلبد که مادرانمجهز به سلاح تربیتی برای مقابله با نقشههای شوم دشمنان فرهنگ اسلامی شوند.
مادران باید بدانند در عصر حاضر هیچ سلاحی همچون آگاهی از اهمیت و نقش کلیدی مادر در تربیت و آشنایی دقیق با مسائل تربیتی، برندهتر و مؤثرتر نخواهد بود.
از اینرو یکی از رسالتهای مهم رسانهها و عوامل فرهنگساز مثل صدا و سیما و مطبوعات و نشریات ارتقای سطح آگاهی و بینش و درایت مادران نسبت به امر خطیر تربیت میباشد. چرا که اولین و مهمترین عامل فرهنگساز در جامعه، مادران میباشند. شاید بدین جهت است که تمامی توجه دشمن در همسانسازی فرهنگی و جهانیشدن متوجه زنان و مادران میباشد، زیرا آنان به خوبی دریافتهاند اگر بتوانند فرهنگ مادران را تغییر دهند، به جهت نقش محوری آنان در فرهنگسازی، موفق به تغییر فرهنگ تمامی جامعه شدهاند.
به هر حال به تعبیر مقام معظم رهبری باید برای مقابله با نقشههای دشمن از همان راهی که وارد شدهاند، وارد شد و مقابله نمود. آنها از راه تغییر فرهنگ زنان و مادران وارد شدند و متولیان فرهنگی جامعه باید با ارتقای سطح علمی، تربیتی و اجتماعی مادران، با دشمنان مقابله نمایند.
روانشناسی زنان - جمعی از نویسندگان