فاطمه و تربیت فرزندان شایسته
فرزند امانت الهی میباشد که خدای سبحان در اختیار پدر و مادر قرار داده است. از پدر و مادر خواسته تا در تربیت صحیح فرزندان خویش کوشا باشند، و راه تربیت را هم به انسان آموخته است. بنابراین فراگیری اصول و روشهای صحیح تربیت، و بکار بستن آنها موفقّیت بزرگی است که نصیب یک خانواده میشود همانطور که سهلانگاری در مسائل تربیتی فرزند، مسؤولیت سنگینی در پی دارد. اگر ما راه و روش صحیح تربیت را فرانگیریم، در پیشگاه خدای سبحان مسؤول خواهیم بود.
تربیت فرزندانی فرزانه و شایسته چون حسن و حسین و زینب و کلثوم (سلام الله علیهم) موفقیت بزرگی بود که نصیب فاطمه و علی (سلام الله علیهما) شد.
زیرا همانطور که علی و فاطمه و زندگی پربارشان برای همهی مسلمانان الگو و اُسوه است، فرزندان آنان نیز از هر جهت نمونه و الگو هستند.
البته بررسی زندگی و فضایل فرزندان زهرا (سلام الله علیهم) نوشتار مستقل و جداگانهای میطلبد، اما به خاطر اهمیّت موضوع تنها اشارهای به برخی مناقب تربیتیافتگان دامن پربرکت فاطمه (سلام الله علیها) میکنیم.
پسران فاطمه
اما دو فرزند پسر، یعنی گلهای باغ رسالت و امامت هر دو معصوم و امام و پیشوای جامعهی اسلامی، و هر دو مدافع حق در شرایط گوناگون زمان تا پای جان، و در نهایت هر دو شهید راه حق و حقیقت میباشند. عظمت فرزندان فاطمه (س) را باید از زبان و بیان وحی شنید: رسولالله (ص) فرمود: حسن و حسین شاخههای گُلِ مَن هستند: «اِنَّهما ریحانتی من الدنیّا یعنی الحسن و الحسین ».
و نیز دربارهی مقام و منزلت آنان میفرماید: اینان سرآمد و سرور همهی جوانان بهشت هستند: «الحسن و الحسین سیّدا شباب اَهْلِ الجنة ».
و رسولاللّه (ص) در حق محور بودن آنان میفرماید: که محبّت آنان محبّت به حق و موجب تقرب به خدا و عداوت و دشمنی با آنان عداوت حقّ، میباشد: «مَنْ احب الحسن و الحسین فقد احبّنی و مَنْ ابغضهما فقدا بغضنی ».و «مَنْ أحَبَّ هذین و اَباهُما و اُمّهما کان معی فی درجتی یوم القیمه ».
و نیز میفرماید: اینان برگزیدگان خدا هستند و به همین ملاک شایستگی، آنان امام و پیشوای جامعه و خلیفه و جانشین رسولاللّه (ص) هستند:«الحسن و الحسین صفوة الله»؛ «الحسن و الحسین امامان قاما او قعدا ». و…
دختران فاطمه
اما دو دختر فاطمه (س) یعنی زینب کبری که ملقّب به عقیلهی بنیهاشم و زینب صغری یعنی امکلثوم میباشند. هر دو مؤمن و متعهّد و هر دو اسلامشناس و آگاه به قرآن و مفسّر قرآن و مدافع قرآن و حق در تمام شرایط زندگی و هر دو حاظر در صحنههای گوناگون اجتماعی و سیاسی جامعه بودهاند؛ عظمت و بزرگواری و شجاعت و شهامت این دو کریمه اهلبیت را از حماسهای که با شهیدان کربلا و سیّد و سالار شهیدان حسین بن علی (علیهمالسلام) آفریدند میتوان فهمید، همانان که انقلاب ستمسوز عاشورا را پدید آوردند و پیامرسان خون شهیدان تاریخ شدند.
دو چهرهی تابناک که در شرایط نظام جهنّمی بنوامیه به همراه برادران و یاران خود به یاری حق شتافتند و فرهنگ اصیل اسلام را در جامعه احیا کردند و با تحمّل داغهای جانسوز برادران و فرزندان و یاران خویش، و با پرستاری از یادگران و یتیمان شهدا و با تحمّل مصایب دلخراش و انواع شکنجهها، در زیر غل و زنجیر دشمن فریاد حق برآوردند آنان که با تحمّل سفر کربلا تا شام و مدینه، چنان عظمتی آفریدند که تاریخ نظیر آن را سراغ ندارد. همانان که با قامتی استوار همانند کوهی سترگ در مقابل ظلم و ستم بنیامیه ایستادند و با سخنان روشنگر خویش، پردهی نفاق از چهرهی ننگین آنان کنار زده و کفر آنان را آشکار کردند و چنان ستمگران و نابکاران اموی را رسوا نمودند که ننگ رسوایی آنان تا قیامت در گوش جهانیان طنینانداز است. آنان که مجلس فتح و پیروزی مزدور اموی «عبیدالله» را در کوفه به مجلس ذلت و شکست و ننگ تبدیل کردند و در مجلس فتح و بزم یزید پلید، چنان انقلابی بپا کردند که یزید و یزیدیان را در کاخ سبز خود، به خاک ذلت نشاند.
آنان که درس استواری، پایداری، صبر و تحمّل مصیبت در راه خدا را به همگان آموختند و آن همه مصیبت جانسوز را تحمل کردند و چون همهی آن مصایب را در راه خدا و دوست میدیدند، خم به ابرو نیاوردند، تا آنجا که وقتی از زینب (سلام الله علیها) پرسیدند این سفر بر شما چگونه گذشت! فرمود: ما جز زیبایی چیز دیگری ندیدیم! «ما رأیتُ الّا جمیلاً ».
آری این است روح بزرگ و روحیّهی شکستناپذیر فرزندان فاطمه، و اینانند تربیت شدگان دامن مطهّر فاطمه که از سینه فاطمه شیر نوشیدند. همان فاطمه که همواره در مقابل ظلم و نامردمیها و حقکشیها قد علم کرده بود.
جامعه خواهد بود. و این مهم نه تنها در زندگی و سیره فاطمه (سلام الله علیها) به چشم میخورد، بلکه در سیره انبیا و ائمه (علیهمالسلام) به عنوان محور و اساس خانواده مورد توجه میباشد.
فاطمه سلام الله علیها الگوی زندگی - حبیب الله احمدی