شب ارزاق ماندگار
سوره مبارکه#دخان
# شب-قدر
«إِنَّا أَنْزَلْناهُ في لَيْلَةٍ مُبارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرين؛ ما آن را در شبى مبارك نازل كرديم، چون از آغاز خلقت همواره سنت ما بر انذار خلق جريان داشته است »
خزینه همه چیز نزد خداست؛ «وَ إِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلاَّ عِنْدَنا خَزائِنُهُ وَ ما نُنَزِّلُهُ إِلاَّ بِقَدَرٍ مَعْلُوم؛ هيچ چيز نيست مگر آنكه نزد ما خزينه هاى آنست و ما نازلش نمى كنيم مگر به اندازه معين».
شب قدر شبی است که بر اساس مصلحتی که نسبت به هرکس، نسبت به هستی، نسبت به اجتماع وجود دارد، قدری، ظرفیتی، اندازه ای اعطا می شود، بعد هم در طول سال به سمت آن هدایت می شویم «الذی قدر فهدی». یعنی آن شب که می دهند نه اینکه آن شب بالفعل است؛ مثلا اگر بناست خداوند به کسی فرزندی بدهد، این فرزند زمینه اش یعنی اصل امضایش امشب(شب قدر) می شود و عملا این در طول سال اتفاق می افتد.
پس شب قدر شبی از جنس ایجاد ظرفیت است و به همین دلیل است که در این آیه «إنا أنزلناه فی لیلة مبارکة»، تعبیر مبارک آمده، یعنی ماندگار، این شب،شب ارزاق ماندگار است. به عبارت دیگر شب ریل گذاری است؛ شما ریلی را تنظیم می کنید که زندگی بر این اساس حرکت کند، این ظرفیت طولانی مدتی دارد که در خود سوره قدر فرمود:« لیلة القدر خیر من الف شهر»، یعنی ظرفیت این شب به گونه ای است که می تواند تا هزار ماه خیر را متوجه انسان بکند و ظرفیت را به او بدهد یعنی یک عمر، هشتاد سال.
پس شب قدر را باید خیلی قدر شناسی کرد، شب بسیار با ارزشی در زندگی بشر است. می فرماید: « إنا أنزلناه فی لیلة مبارکة»؛ یکی از ظرفیت هایی که بایستی در زندگی بشر اضافه می شد، قرآن است.قرآن آمد تا درزندگی بشر تحولی ایجاد کند، نزول قرآن از جنس قدر و ایجاد ظرفیت است.ما با نزول قرآن خواستیم هشدار بدهیم، بشر را با انذار و بیدار کنیم، رویه ما چنین بود و انبیاء و کتاب های دیگری نیز فرستادیم تا کارشان انذار بشر باشد،چون نمی خواهیم بشر به خواب برود.