راه تربیت
راه تربیت درست، راهی است که همهی وجوه آدمی را مورد توجه قرار دهد و در مسیر تربیت انسان هیچ وجه ی از وجود او را تعطیل نگذارد و فطریات آدمی را شکوفا سازد و انسان را در بستر فطرتش به سوی کمالش راه برد و این امر زمانی میسر است که موانع تربیت آدمی رفع و مقتضیات آن فراهم گردد و تربیت آدمی بر اساس شناختی درست از انسان بنا شود و انسان به سوی هدفی سیر نماید که برای آن آفریده شده و آفرینشش بدان میخواند و این سیر بر اساس اصولی صحیح و روشهایی مناسب سامان یابد، زیرا اگر تربیت آدمی برخلاف ویژگیهای فطری او باشد و دریافتی درست از انسان و نیازها و گرایشهای او در میان نباشد و سیر تربیت انسان بر مبنای اصولی صحیح و روشهایی مناسب سامان نیابد، تلاشها و زحمتهای تربیتی به نتیجه نخواهد رسید و گاه تلاشها وزحمتهای تربیتی نتایجی غیرتربیتی به بار میآورد و آدمیان از سیر به سوی کمال فطریشان دور میشوند. امیرمومنان علی (ع) چنین رهنمود داده است:
«ایها الناس، من سلک الطریق الواضح ورد الماء و من خالف وقع فی التیه.»
مردم! آن که راه آشکار را بپیماید به آب درآید و آن که بیراهه را پیش گیرد، در بیابان بینشان افتد (و از تشنگی بمیرد.).
علی (ع) خود نمونهی کامل تربیت نبوی و سرچشمهی دریافت راه و رسم سیر دادن آدمیان به مقصد کمال است. آن حضرت فرموده است:
«نحن الشعار و الاصحاب و الخزنه و الابواب و لا توتی البیوت الا من ابوابها.»
ما خاصگان و یاران و گنجوران نبوت و درهای رسالتیم و در خانهها جز از درهای آن نتوان وارد شد.
آموزههای پیامبر ختمی مرتبت و عترت آن حضرت و سیرت آنان بهترین مسیر تربیت و راه اتصاف به صفات و کمالات الهی است. پیشوای آزادگان، امیرمومنان علی (ع) همگان را بدین راه فراخوانده و فرموده است:
«فاین تذهبون؟ و انی توفکون! و الاعلام قائمه و الایات واضحه و المنار منصوبه، فاین یتاه بکم! و کیف تعمهون و بینکم عتره نبیکم! و هم ازمه الحق و اعلام الدین و السنه الصدق! فانزلوهم باحسن منازل القرآن و ردوهم ورود الهیم العطاش.»
پس کجا میروید؟ و کی باز میگردید؟ که علامتها برپاست و دلیلها هویداست و نشانهها برجاست. گمراهی تا کجا؟ سرگشتگی تا کی و چرا؟ خاندان پیامبرتان میان شماست که زمامداران حق و یقینند و پیشوایان دینند. با ذکر جمیل و گفتار راست قرینند. پس همچون قرآن، نیک حرمت آنان را در دل بدارید. و چون شتران تشنه کهبه آبشخور روند، به آنان روی آرید.
ماه مهرپرور - تربیت در نهج البلاغه - مصطفی دلشاد تهرانی
ارسال شده توسط بازار كتاب
http://www.ghbook.ir/book/8173