رابطه با جن آری یا خیر...
آيا ممكن است ميان انسانها و جنّيان رابطه برقرار شود؟
دربارة بحث ارتباط جنّ و انس لازم است ياد آور شوم كه همة موجودات در انسان به نحو اندماج، انفکاک و خلاصه وجود دارند و انسان خلاصة عالم است و به همين علّت وجود سنخيّت در انسان ميتواند با همة موجودات مجرّد تام و ناقص و مادّه از ملک تا فلک و شجر، جنّ و حيوان و نباتات رابطه برقرار کند.
در شعر منسوب به حضرت علي(ع) نيز آمده که اتزعم انک جرم صغير و فيک انطوي عالم اکبر و بر همين مبناست که عرفا به انسان، عالم صغير و به عالم انسان، کبير ميگويند.
ميان جنّ و انس هم اصل اقتضاي ارتباط در وجود همة انسانها موجود است و بعد از برقراري رابطه اين رابطه دوطرفه ميشود؛ بنابراين هردو طرف ميتوانند بر هم اثر گذار باشند.
البتّه از حيث فعليّت، ممکن است الآن يک جنّ از يک انسان مورد نظر ما بالاتر باشد؛ ولي از لحاظ قوا، توانايي و استعداد، همة جنّيان از انسانها ضعيفترند. بنابراين حدّاکثر فعليّت يک جنّ، هميشه از حدّاکثر فعليّت يک انسان پايينتر است؛ البتّه اگر اين استعداد فعليّت پيدا کند.
بنابر روايات فراوان، جنّيان چون نميتوانستهاند بدون رسول باشند، همواره در ارتباط با همة انبيا بودهاند و آنها براي طرح سؤالات، رفع شکايات و اختلافات و ديگر کارها مرتّب به سراغ ايشان ميآمدهاند. البتّه جنّيان به سبب بساطتي که دارند، عمرشان به طور طبيعي از انسانها خيلي طولانيتر است. آيتالله بهجت(ره) ميفرمودند: در عالم جنّ اهل تسنّن وجود ندارد؛ چون تعدادي از جنّياني که روز غدير حضور داشتهاند، هنوز زندهاند و جزئياتي را از آن روز به ياد دارند و نقل ميکنند که انسانها نقل نکردهاند و در کتب نيامده است.