حسادت بیمارگون
حسادت
بخش اول: حسادت بیمارگون
اغلب روانشناسان توافق دارند که حسادت یکی از شایع ترین هیجانات انسانی است که مستقیماً به روابط بین افراد مربوط می شود. برخی از روان شناسان حتی ادعا کردهاند که اگر کسی اصلاً احساس حسادت نداشته باشد، در تعهد خود نسبت به رابطه با دیگران دچار کمبود خواهد بود.
غالباً حسادت ریشه در کمبود عزت نفس و اعتماد به خود دارد و در نتیجه به درجات مختلف، بر حسب این که میزان و سطح عزت نفس و اطمینان فرد چقدر باشد، بر روی افراد تأثیر می گذارد.
حسادت نیز مانند بسیاری از هیجانات دیگر، معمولاً میتواند به «حفظ» رابطه کمک کند، امّا در برخی موارد، میزان آن شدّت میگیرد و شروع به منحرف کردن فکر فرد میکند، و اینجاست که دیگر از جنبه محافظتی خارج شده و جنبه مخرّب به خود میگیرد.
این نوع حسادت، غیرعادی یا نابهنجار است و روانپزشکان آن را حسادت بیمارگونه مینامند.
حسادت بیمارگونه در برخی موارد حاد ممکن است به خشونت و حتی مرگ بینجامد.
احساس حسادت میتواند خیلی دردناک باشد امّا در حسادت های طبیعی، افراد خود را با شرایط و موقعیت جدید وفق میدهند.
هنگامیکه حسادت از کنترل خارج میشود بیمارگونه خواهد شد.
حسادت بیمارگونه به دو شکل وجود دارد:
1️⃣ حسادت وسواسی
2️⃣ حسادت توهمی یا روان پریشانه
در حسادت وسواسی، فرد دارای افکار شدید و تکرار شوندهای مبنی بر روراست نبودن یارش است. با وجودی که ممکن است فرد از ته قلب به این گونه افکار اعتقاد نداشته باشد، امّا نمیتواند فکر کردن درباره آن را متوقف کند! این افکار میتوانند خیلی زود به صورت مخرّب و ناراحت کننده درآیند. غالباً به علت حسادت وسواسی، روابط از هم میگسلند.
حسادت روانپریشانه، خطرناکتر و حادتر از حسادت وسواسی است. افرادی که از حسادت روانپریشانه رنج می برند کاملاً مطمئن هستند که یارشان به آنها خیانت میکند، و برخلاف حسادت وسواسی هیچگونه شکی در این مورد در ذهنشان وجود ندارد.
آنها احتمالاً عقیده دارند که شواهدی نیز برای خیانت یارشان وجود دارد، حتی چنانچه شواهدی واقعاً وجود نداشته باشد.
حسادت روان پریشانه کمتر از حسادت وسواسی شایع است و ممکن است به علّت اختلالات دیگری چون اسکیزوفرنی، افسردگی،
سوء مصرف مواد، زوال عقل و ناتوانی جنسی به وجود آید.
منبع:مرکز مشاوره دانشگاه تهران