هویت فکری انقلاب اسلامی
همه انقلابهاي مهم دنيا داراي پشتوانه اي فكري هستند كه اگر از چنين پشتوانه اي محروم باشند، حتي در صورت پيروزي، انقلابيون در تشكيل نظام سياسي - اجتماعي جديد دچار مشكل خواهند شد .
انقلاب اسلامي ايران، يكي از انقلابهاي بزرگ جهان است; انقلابي كه توانست نظام 2500 ساله پادشاهي را سرنگون سازد و نظامي كاملا نوين در تاريخ سياسي بشر به وجود آورد . اين انقلاب با عظمت نمي تواند مباني فكري و نظري از پيش انديشيده شده نداشته باشد .
بازشناسي هويت فكري انقلاب اسلامي و معرفي آن به نسلهاي بعدي، نقش بسزايي در پايداري و تداوم انقلاب خواهد داشت; زيرا آنچه روح و واقعيت انقلاب را شكل مي دهد همين هويت فكري است و با از دست رفتن يا انحراف در مكتب فكري انقلاب، خود انقلاب نيز در مسير انحراف قدم خواهد گذاشت .
مرحوم شهيد مطهري در اين مورد فرموده اند: «اسلام دين آزادگي، استقلال و عدالت است . وقتي كه مردم اين ارزشهاي اسلامي را از اسلام فرا گرفتند، براي رهايي از چنگال چپاولگران و مستبدان و طواغيت زمان به حول محور اسلام گروشي عميق تر پيدا كردند . اين گنجينه عظيم از ارزشهاي انساني … به وسيله يك عده از اسلام شناسان خوب و واقعي وارد خود آگاهي مردم شد; يعني به مردم گفته شد، اسلام دين عدالت است، اسلام با تبعيضهاي طبقاتي مخالف است، اسلام دين حريت و آزادگي است . به اين ترتيب علاوه بر معنويت، آرمانها و مفاهيم ديگري نظير برابري، آزادي خواهي، عدالت و … رنگ اسلامي به خود گرفته و در ذهن مردم جايگزين شد . درست به دليل جايگزيني اين مفاهيم در ذهن توده مردم بود كه انقلاب اسلامي، انقلابي شامل و همه گير بود .» (پيرامون انقلاب اسلامي، آيت الله شهيد مرتضي مطهري رحمه الله، صص 34 - 35)