سیستم دفاعی روانی...
از دیدگاه روان تحلیلی ، بدن ما به یک سیستم دفاعی روانی درست مشابه سیستم دفاعی جسمانی، مجهز است.
این سیستم شامل برخی مکانیسم های دفاعی روانی است که افراد به شکلی تقریبا ناخودآگاه در برابر رویدادهای اضطراب آور زندگی بکار می گیرند تا از خود در برابر آن محافظت کنند.
برخی از این مکانیسم ها سازنده و انطباقی و برخی دیگر مخرب و غیرانطباقی می باشند. یک دسته از دفاع ها که در سلامت روان افراد نقش تعیین کننده دارند و از افراد سالم در موقعیت های بحرانی سر می زند، دفاع های پخته می باشند که در زیر به چند مورد آن اشاره می کنم:
1.نوع دوستی: اولین مکانیسم کاهش اضطراب به رفتار خدمت رساني و ياري رساندن به ديگران بطوری كه باعث حس خوب و رضايت در فرد می شود، تعریف شده است. پس تا می توانید در هر زمینه ای که استعداد و توانایی دارید به دیگران کمک کنید و در فعالیت های خیرخواهانه شرکت کنید.
2. پیش بینی: در دومین مکانیسم فرد با پیشبینی رویدادهای احتمالی آینده و در نظر گرفتن واکنشها و راه حلهای واقع گرایانه و جایگزین از اضطراب خود میکاهد. پس مهارت حل مساله به شیوه ی واقع گرایانه را در خود تقویت کنید.
3. والایش: در سومین مکانیسم فرد با فعالیت هایی که در اجتماع مورد قبول و پذیرش هستند به رفع خواسته های اضطراب زای خود می پردازد. فعالیت های هنری مثل نقاشی، موسیقی، شعر و … که از بهترین تعدیل کنندها هستند را انجام بدهید. .
4. سرکوبی: در این مکانیسم که فرایندی تقریبا خودآگاه و ارادی است در آن فرد خواستهها و امیال خود را مهار میکند، یا بهطور موقت خاطرات ناراحتکننده را کنار میگذارد و به آنها نمیاندیشد. در نتیجه مهارت کنترل و انعطاف پذیری شناختی خود را بهبود ببخشید و زیاد در معرض اخبار منفی قرار نگیرید و آن را به نزدیکان خود منتشر نکنید.
5. زهدورزی: دراین مکانیسم فرد با حذف تجارب لذت بخش با هدف رشد اخلاقی و معنوی از اضطراب خود می کاهد. برروی تمرینات مراقبه و ذهن آگاهی تمرکز کنید و از تنهایی و خلوت گزینی نهایت استفاده را ببرید.
6. شوخی: در این مکانیسم فرد با تاکید بر جنبه های جالب و طنزگونه بدون ایجاد ناراحتی برای خود و دیگران با عامل اضطراب آمیز کنار می آید. گاهی وقت ها از شوخ طبعی خود برای کاهش اضطراب استفاده کنید.
در بالا ۶ تا از مکانیسم های دفاعی پخته که اکثر روان تحلیل گران بر سر آن توافق دارند را معرفی کردم. امیدوارم در کاهش اضطراب کرونا و سازگاری و مدیریت آن موثر واقع بشود.
نویسنده: حسین فرخی دانشجوی دکترای روان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد