زندگی سادهی فاطمه
چون فطرت انسان ذاتاً گرایش به پاکی و نیکی دارد، همواره از انسانهای پاک و اعمال و اخلاق نیک آنان ستایش میکند. به همین جهت از خلق و خو و سیرهی انسانهای نیک و صالح الگو میپذیرد. بنابراین الگوپذیری و تحتتأثیر ارزشها و رهنمودهای دیگران قرار گرفتن، امری فطری است. چنانکه تنفّر از اعمال زشت و اخلاق ناپسند و ضدّ ارزش هم امری فطری میباشد.
به همین دلیل هر اندازه انسان به پاکی و نیکی و صفات پسندیده آراسته باشد، تأثیرگذاری او در جامعه بیشتر خواهد بود، و بهتر و بیشتر میتواند قلوب انسانها را تسخیر کند.
رمز موفقیّت انبیا و رهبران الهی که در عمق جان انسانها نفوذ دارند همین است؛ که از سویی دعوت آنان به ارزشهای فطری که پاکی و نیکی و پرستش و حقیقتجویی است بوده، و تلاش آنان شکوفا کردن خواستههای فطری بشر است.
از سوی دیگر خود الگوی پاکی و نیکی بوده و به مرام و مسلک خود باور و ایمان داشتهاند و لذا هیچگاه بین اعمال و گفتار آنان ناهماهنگی وجود نداشته، بلکه به خاطر ایمان به وحی آسمانی، خود اسوهی عمل به دستورات دینی بودهاند. زیرا تضاد بین گفتار و رفتار عامل تنفر و گریز دیگران است، در حالی که باید هر یک از عمل و گفتار انسان مربّی، مویّد یکدیگر بوده باشد.
به همین دلیل، رهبران الهی که نقش اساسی در تکامل و تزکیهی جامعه دارند، و مردم را دعوت به پاکی، زهد، بیرغبتی به دنیا و مخالفت با هوای نفس میکنند، خود الگوی تقوا و اخلاق پسندیده هستند و نمونهی تواضع و اطاعت در مقابل خالق یکتا و حسن معاشرت با بندگان خدا میباشند. زندگی آنان ساده و بیآلایش و به دور از تجملات است، خوراک و پوشاک و مسکن و مرکب آنان، در سطح تودهی مردم، بلکه به مراتب از تودهی مردم پایینتر بوده از تشریفات به کلّی بدورند، زیرا انبیا و انسانهای الهی هیچگاه ارزش انسان را در حد متاع و زخارف بی ارزش دنیا نمیدانند تا به مادیات پوچ دنیا گرایش پیدا کنند. گرایش به متاع ناپایدار دنیا که انسان را از هدف اصلی خود بازمیدارد کاری غیر عاقلانه است و انبیا الهی خردمندان جامعه هستند که هرگز به اموال ناپایدار دل نمیبندند. و همین فرق عمدهی بین رهبران الهی و دیگر مدعیان دروغین رهبری است.
فاطمه سلام الله علیها الگوی زندگی - حبیب الله احمدی