دشمنشناسی از دیدگاه قرآن
قرآن شریف در آیات متعددی پس از معرفی دشمن و اولویتبندی آنها ضمن بیان عمق خواسته، به نقاط ضعف و قوّت، اهداف و برنامههای ایشان نیز اشاره نموده و بدین وسیله تمامی اطلاعات مورد نیاز را برای شناخت و بهرهبرداری ما تبیین فرموده است. به گونهای که هیچگونه نقطه ابهامی را در شناخت دشمن برای ما باقی نگذاشته است. لذا در ادامه بحث بمنظور تبیین این مسئله به دو مورد از این آیات اشاره مینمائیم:
1. قرآن شریف در این زمینه در سوره مائده / آیهی 82 میفرماید:
?لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِّلَّذِینَ آمَنُواْ الْیَهُودَ وَالَّذِینَ أَشْرَکُواْوَلَتَجِدَنَّ أَقْرَبَهُمْ مَّوَدَّةً لِّلَّذِینَ آمَنُواْ الَّذِینَ قَالُوَاْ إِنَّا نَصَارَی ذَلِکَ بِأَنَّ مِنْهُمْ قِسِّیسِینَ وَرُهْبَانًا وَأَنَّهُمْ لاَ یَسْتَکْبِرُونَ?؛
به طور مسلّم، دشمنترین مردم نسبت به مؤمنان را یهود و مشرکان خواهی یافت؛ و نزدیکترین دوستان به مؤمنان را کسانی مییابی که میگویند: ما نصاری هستیم این به خاطر آن است که در میان آنها، افرادی عالِم و تارک دنیا هستند؛ و آنها (در برابر حق) تکبّر نمیورزند.
و نیز در سوره مائده/آیه51 میفرماید:
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْیَهُودَ وَالنَّصَارَی أَوْلِیَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاء بَعْضٍ وَمَن یَتَوَلَّهُم مِّنکُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ یَهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمِینَ؛
یهود و نصاری را دوست و ولیّ خود انتخاب نکنید. آنها اولیای یکدیگرند؛ و کسانی که از شما با آنان دوستی کنند، از آنها هستند؛ خداوند، جمعیت ستمکار را هدایت نمیکند.
همانگونه که ملاحظه میفرمایید خداوند در این آیات سه دسته دشمن را به ما معرفی مینماید که در این میان یهود با خطاب اَشَدَّ النّاس عَداوَةً به عنوان خطرناکترین دشمن مسلمانان معرفی و سپس مشرکین و نصاری (مسیحیت) را در مرتبه دوم و سوم از دشمنی قرار داده است.
البتـه شایـد خطاب أقرَبِهِم مودة للذینَ آمنوا در مـورد نصـاری حمـل به دوستـی و تعریف از آنها گردد ولیکن با توجه به آیه 51 همین سوره که میفرماید:
«لاَ تَتَّخِذُواْ الْیَهُودَ وَالنَّصَارَی أَوْلِیَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاء بَعْضٍ؛
یهود و نصاری را دوست و ولیّ خود انتخاب نکنید. آنها دوستان یکدیگرند.. »
ایشان (نصاری) نیز به طور قطع در ردیف دشمنان اسلام قلمداد میگردند، گرچه دشمنی و خطر ایشان کمتر از یهود و مشرکین باشد.
بنابراین با توجه به آیات فوق همراه با آیات دیگری ازقرآن که به تبیین دشمنشناسی پرداخته است2. میتوان چنین استنباط نمود که قرآن به ترتیب اولویت:
1. یهود
2. مشرکین
3. نصاری (مسیحیت)
را به عنوان دشمنان اسلام و پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) معرفی مینماید. که با بیان ملاکهای اولویت بخشی در ادامه این بحث بیان نورانی قرآن روشنتر میگردد.
دشمنان مهدویت چرا ؟ و چگونه ؟ - محمد مهدی حامدی