حكمت نماز شب
از رسول خدا خطبه اي رسيده است كه آن حضرت پس از سفارشي اكيد به نماز و اثر مداومت آن در پاك شدن از گناهان، فرمود: «اي مردم هيچ بنده اي نيست جز آنكه ريسماني چند بر
[اعضاي] او گره خورده، پس چون ثلثي از شب گذشت فرشته اي نزد وي مي آيد و مي گويد: برخيز خدا را ياد كن كه صبح نزديك شده است. اگر حركت كرده برخيزد و خدا را ياد كند يك
گره از گره هاي او باز مي شود و اگر به پا خيزد و وضو بگيرد و به نماز بايستد همه گره ها گشوه مي شود تا اينكه با چشمي شاد و روشن وارد صبح شود».
معلوم مي شود گره هاي روز را نماز شب باز مي كند. امام حسن عسكري (عليه السلام) مي فرمايد:
«إن الوصول إلي الله سفر لا يُدرك إلا بامتطاء الليل، من لم يحسن أن يمنع لم يحسن أن يعطى»
سير الي الله و وصول به خداي سبحان سفري است مركوب راهوار آن، شب زنده داري است، براي كسي كه مشتاق لقاي حق است بهترين وسيله، شب زنده داري است.
همين بيان را به شكل ديگري امام صادق (عليه السلام) از اميرالمؤمنين (سلام اللهعليه) نقل فرموده كه: «نبّهْ بالتفكر قلْبك، وجافِ عن النوم جَنْبك، واتق الله ربّك»
با تفكر دلت را بيدار و آگاه كن و شب هنگام براي نماز شب برخيز و از خداي خويش بهراس. تفكر، دل را بيدار مي كند چون گاهي خواب بر دل عارض مي شود و انسان چيزي را درك نمي كند. علي (عليه السلام) مي فرمايد: به خدا پناه مي بريم از اين كه عقل بيارمد «نعوذ بالله من سبات العقل»
[حكمت عباداتْ - صفحه 116]