توجه به گزینش همسر مناسب
راههای پیشگیری از اختلافات خانوادگی در آموزه های اسلام
1- توجه به گزینش همسر مناسب
وظیفه مهم دختر و پسر در آستانه ازدواج، شناخت شرایط لازم برای همسر و تطبیق آن بر فرد مورد نظر است. انجام این وظیفه، از بسیاری از اختلاف های بعدی پیشگیری می کند. تاکید بر همسان همسری یا کفو بودن در تعالیم اسلام، می تواند اختلاف های ناشی از تفاوت در بهره هوشی و امور فرهنگی از جمله تفاوت و اختلاف در باورهای دینی و حتی مراتب ایمانی را پیشگیری کند.
اساس ناسازگاری دو همسر به تفاوت آنها در احساسات، شناختها و رفتار ها باز می گردد. هرچه افراد در این زمینه مشابه باشند، اختلافات کمتری بروز می کند. برخی اختلافها به رفتارهای ناهنجار ناشی از بدخلقی و صفات نامناسب و رفتارهایی مانند شراب خواری و قمار بازی مربوط می شود. بروز این رفتارها معمولا هنگام ازدواج در افراد تا حدی آشکار است، یا دست کم نشانه هایی از آنها در فرد وجود دارد و با توجه به آسیبهای شدید آنها به افراد و خانواده، تعالیم اسلام نسبت به گزینش چنین همسرانی هشدارهایی جدی دارد. رفتارهای جنسی خارج از محدوده مجاز نیز چنین است و در صورت بروز باید گزینش چنین افرادی با تامل بیشتری باشد.
اینکه قرآن در آیه 26 سوره مبارکه نور می فرماید:«الطَّيِّباتُ لِلطَّيِّبينَ وَ الطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبات؛زنانى پاكيزه و نيكو لايق مردانى چنين و مردانى پاكيزه و نيكو لايق زنانى به همين گونه اند»، در واقع نوعی بینش دادن به افراد در انتخاب همسر است.
همچنین برخی مشکلات ناشی از امور اقتصادی مانند اشتغال و سطح درآمد، هنگام گزینش افراد تا حدی قابل پیش بینی است. بدیهی است اقدام به ازدواج با چنین افرادی در صورتی که با آگاهی و بینش صورت گیرد، زمینه مساعد تری برای حل مشکلات و اختلافات فراهم خواهد کرد.