آتش بد اخلاقی
آنچه به دیگر اعمال انسان ارزش میبخشد و آن را در دایرة حسنات و کارهای نیک جای میدهد، حسن خلق است. انسانهای بداخلاق هر اندازه هم کارهای به ظاهر نیک و حسنه از آنها صادر شود، بیفایده است؛ چون بداخلاقی آفتی است که حسنات انسان را هم به آتش میکشد.
انسان اگر بهترین لوازم زندگی را در معرض آتش قرار دهد، هیچ نفعی به حال او ندارد؛ چون هر چه فراهم کرده است، هر لحظه ممکن است در آتش بسوزد. باید ابتدا آتش را خاموش کرد و پساز آن به دنبال تدارک و فراهم نمودن وسائل آسایش بود. این است که فرمودهاند:
سُوءُ الخُلْقِ سَیِّئَةٌ لا یَنْفَعُ مَعَها کَثْرَةُ الحَسَناتِ؛ بداخلاقی گناهی است که با وجود آن حسنات و نیکیها فراوان سودی نمیبخشد.
انسان بداخلاق در آتش است. و هر آنچه اطراف اوست در معرض آتش گرفتن است. همدیگران در آتش او میسوزند و هم همة اعمالش با آتش بداخلاقی در معرض نابودی است. باید از آتش بداخلاقی بیرون بیاید و استغفار کند. اینکه توبة بداخلاق پذیرفته نیست، به خاطر این است که هنوز آتش بداخلاقی را خاموش نکرده و توبه به حال او سودی ندارد. و این قبول نشدن توبه تعبیر بسیار تند و هشدار دهندهای است.
پیامبر اکرم(ص) بداخلاقی را همسان شرک به خدا قرار داده است. چون خداوند در قرآن میفرماید:
اِنَّ اللهَ لا یَغْفِرُ اَنْ یُشْرَکَ بِهِ وَ یَغْفِرُ مادُونَ ذلِکَ لِمَنْ یَشاءُ وَ مَنْ یُشْرِکْ بِاللهِ فَقَدِ افْتَری اِثْماً عَظیماً؛ خداوند هرگز شرک را نمیبخشد و پایینتر از آن را برای هر کس بخواهد و شایسته بداند میبخشد. و آن کس که برای خدا شریکی قرار دهد، گناه بزرگی مرتکب شده است.
خدا میگوید: من شرک را نمیبخشم، ولی غیر شرک را میبخشم. بداخلاقی هم مثل شرک است. یعنی مثل شریک قرار دادن برای خدا، گناه بزرگی است. این است که میگوییم: بداخلاقی از گناهان کبیره است.
در هر صورت اخلاق فاسد انسان را جهنمی میکند و از این بدتر نمیشود. فرمودند: بر شما باد به حسن خلق؛ که انسان خوشخلق حتماً به بهشت میرود و از بداخلاقی بپرهیزید و فرار کنید؛ که انسان را جهنمی میکند. تعبیر «لا محاله»یعنی تضمین شده است که انسان خوشاخلاق عاقبت بهشتی میشود و همراه پیامبر و امامان: است.
زیبایی اخلاق - حبیب الله فرحزاد